JADŁOSPIS
Czwartek 18.04.2024 /śniadanie szwedzki stół/
– Kakao na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem*, bułki grahamki z masłem*, polędwica z indyka, jajko na twardo*, ser kozi, ser mozzorella*, ser biały*, sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka żółta, herbata owocowo-ziołowa,
– Owoc – banan,
– Zupa fasolowa z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Kaszotto mięsno – warzywne, surówka z buraczków, kompot wieloowocowy/woda
– Kanapki z chleba indyjskiego z masłem*, pastą rybną, herbata z cytryną
Alergeny – 1,7,9
Piątek 19.04.2024
– Kakao na mleku*, kanapki z chleba indyjskiego z masłem*, pasta jajeczna* ze szczypiorkiem, bułki z ziarnem i masłem*, sałata lodowa, ogórek zielony, kalarepa, herbata malinowa z melisą, owoc – banan
– Zupa pomidorowa z ryżem , włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryba duszona z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą, kompot wieloowocowy/woda,
– Jogurt naturalny* z rodzynkami, wafle kukurydziane Alergeny – 1,7,9
Poniedziałek 22.04.2024
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem*, pasta z ciecierzycy ze szczypiorkiem, bułka grahamka z masłem*, sałata lodowa, kolorowa papryka, kalarepa, herbata jaśminowa z miętą, owoc – melon, marchewka do chrupania
– Zupa rosół z makaronem, włoszczyzną i natką pietruszki
– Potrawka z kurczaka z ziemniakami, fasolka zielona, kompot wieloowocowy/woda,
– Koktajl* owocowy, herbatniki
Alergeny – 1,7,9
Wtorek 23.04.2024
– Płatki owsiane na mleku*, kanapki z chleba orkiszowego z masłem*, serkiem almette*z ziołami, bułka grahamka z masłem*, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka żółta, herbata żurawinowa z melisą, owoc – banan
– Zupa ziemniaczana z cukinią, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Pulpety* z warzywami, kasza gryczana, sałata lodowa z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy
– Jogurt naturalny* z żurawiną, wafle ryżowe
Alergeny – 1,3,7,9
Środa 24.04.2024
– Kasza manna na mleku*, kanapki z chleba żytniego z siemieniem i masłem*, szynką bez konserwantów, bułka z ziarnem z masłem*, sałata, ogórek, pomidorki, herbaty wieloowocowa z miętą, owoc – jabłko, jogurt naturalny z żurawiną
– Zupa z krem z grochu z włoszczyzną i natką pietruszki.
– Kotlet jajeczny* z ziemniakami, mizeria, kompot wieloowocowy/woda,
– Kanapki z chleba razowego z masłem*, pastą z tuńczyka i szczypiorku, herbatka z cytrynką
Alergeny – 1,3,7,9
Czwartek 25.04.2024 /śniadanie szwedzki stół/
– Kakao na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem*, bułka grahamka z masłem*, kozi ser, serek almette* z pomidorami, szynka bez konserwantów, żółty ser*, sałata lodowa, ogórek zielony, kolorowa papryka, herbata truskawkowa z miętą, owoc,
– Zupa krem z białych warzyw z pestkami słonecznika, włoszczyzną i natką pietruszki.
– Warzywa na patelnię z filetem z kurczaka, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy/woda
– Bułeczka grahamka z powidłami i masłem*, jogurt naturalny*
Alergeny – 1,7,9
Piątek 26.04.2024
– Płatki orkiszowe na mleku*, kanapki z chleba indyjskiego z masłem*, twarożek* ze szczypiorkiem, bułki z ziarnem i masłem*, rukola, papryka, ogórek zielony, pomidorki, herbata malinowa z melisą, owoc – jabłko,
– Zupa zacierkowa z włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryba po grecku z ziemniakami i koperkiem, surówka z kapusty białej z ogórkiem kiszonym, kompot wieloowocowy.
– Pieczywo, masło, polędwica z indyka, ogórek zielony, herbata z cytryną Alergeny – 1,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.