JADŁOSPIS
Poniedziałek 27.11.2023
– Płatki jaglane na mleku, kanapki z chleba razowego z masłem, pastą twarogową ze szczypiorkiem, bułki grahamki z masłem, rukola, sałata lodowa, kolorowa papryka, herbata malinowa z melisą, owoc – jabłko,
– Zupa barszcz biały ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryż brązowy z jabłkiem i musem jogurtowym, kompot wieloowocowy/woda,
– Kanapki z chleba orkiszowego z masłem, polędwicą z indyka, ogórkiem zielonym, herbata z cytrynką. Alergeny – 1,3,7,9
Wtorek 28.11.2023
– Kawa na mleku, kanapki z chleba orkiszowego z masłem i szynką wiejską, bułki grahamki z masłem, talerz warzyw – ogórek zielony, sałata lodowa, kolorowa papryka, roszponka, herbata żurawinowa z miętą, owoc – banan,
– Zupa ogórkowa z ryżem, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Gulasz wp z szynki z warzywami, kluski śląskie, ogórek zielony, kompot wieloowocowy/woda,
– Jogurt naturalny z musem owocowym, chrupkie pieczywo
Alergeny – 1,3,7,9
Środa 29.11.2023
– Kakao na mleku, kanapki z chleba razowego z siemieniem i masłem, bułki z ziarnem i masłem, ser żółty, talerz warzyw – pomidorki cherry, ogórek zielony, roszponka, herbata wieloowocowa z melisą, owoc – gruszka
– Zupa kapuśniak z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki
– Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z cukinią, czosnkiem i ziołami, ogórek zielony z musem jogurtowym, kompot wieloowocowy/woda
– Ciastka owsiane / wyrób własny/, jogurt naturalny
Alergeny – 1,7,9
Czwartek 30.11.2023 /śniadanie szwedzki stół/
– Kawa na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, bułki grahamki z masłem, ser mozzorella, ser kozi, kiełbaska żywiecka bez konserwantów, ser biały, dżem, talerz warzyw – pomidorki cherry, sałata lodowa, ogórek zielony, rukola, kolorowa papryka, herbata malinowa, owoc-jabłko,
– Zupa zacierkowa z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Warzywa na patelnię z filetem z indyka, kompot wieloowocowy,
– Kanapki z chleba razowego z masłem i pastą z makreli, herbata z cytryną.
Alergeny – 1,4,7,9
Piątek 01.12.2023
– Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem i pastą jajeczną i żółtym serem, bułki z ziarnem i masłem, talerz warzyw – sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, rukola, herbata z dzikiej róży z miętą, owoc – melon,
– Zupa kalafiorowa, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Kotlet z ryby z ziemniaki, surówka z pory, marchewki i rodzynkami, kompot wieloowocowy,
– Jabłko prażone, bułeczka z masłem
Alergeny – 1,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.