JADŁOSPIS
Wtorek 19.03.2024
– Kakao na mleku*, kanapki z chleba żytniego, serem żółtym*, bułki grahamki z masłem*, sałata lodowa, ogórek zielony, kalarepa, herbata wieloowocowa z melisą, owoc – melon,
– Zupa szpinakowa z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Warzywa na patelnię z filetem z indyka, kompot wieloowocowy/woda,
– Serek waniliowy z musem owocowym /wyrób własny/
Alergeny – 1,7,9
Środa 20.03.2024 /śniadanie – szwedzki stół/
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba żytniego z czarnuszką, serek biały*, ser mozzorella*, szynka z indyka, kozi ser*, łosoś wędzony, bułki grahamki z masłem, pomidorki, ogórek zielony, rukola, kolorowa papryka, sałata lodowa, herbata truskawkowa z melisą,
– owoc – banan,
– Zupa kapuśniak z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Spaghetti z czerwonej soczewicy, ogórek zielony, kompot wieloowocowy/woda
– Smothie owocowe, wafle kukurydziane Alergeny – 1,6,7,9
Czwartek 21.03.2024
– Kaszka kukurydziana na mleku*, kanapki z chleba indyjskiego z masłem, pastą jajeczną* ze szczypiorkiem, bułki z ziarnem i masłem, sałata lodowa, ogórek zielony, herbata żurawinowa z miętą, owoc – banan, wiosenna kolorowe serki, krakersy
– Zupa zacierkowa, włoszczyzną, natką pietruszki,
– Pulpety z szynki wp* w sosie koperkowym z ziemniakami, marchewki mini gotowane na parze, kompot wieloowocowy/woda,
– Kanapki z chleba razowego z masłem, pastą z tuńczyka* i ogórka, herbata z cytryną
Alergeny – 1,3,4,7,9
Piątek 25.03.2024
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba razowego z masłem, kiełbaską żywiecką, bułki z ziarnem i masłem, sałata, pomidor, rzodkiewka, herbata wieloowocowa, owoc – jabłko,
– Zupa pomidorowa* z ryżem, włoszczyzną i natką pietruszki.
– Kotlecik z ryby z ziemniaki z zieleniną, surówka z białej kapusty z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy/woda,
– Jogurt naturalny* z płatkami migdałowymi, banan Alergeny – 1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.