Czwartek 16.01.2025 /śniadanie szwedzki stół/
– Kawa na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, bułki grahamki z masłem, serek almette z pomidorami, ser żółty, szynka wiejska, sere kozi, sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka, kolorowa papryka, herbaty wieloowocowa z miętą, owoc – banan
– Zupa żurek z jajkiem, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Schab pieczony /wyrób własny/z ziemniakami, surówka z buraków z cebulką i oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy/woda,
– Koktajl owocowy, chrupkie pieczywo
Alergeny – 1,7,9
Piątek 17.01.2025
– Płatki jaglane na mleku, kanapki z chleba indyjskiego z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, biała rzepa, rukola, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, herbata truskawkowa z miętą
– Owoc – jabłko,
– Zupa krupnik z kaszy pęczak, włoszczyzną i natką
– Ryba duszona z ziemniaki i koperkiem, surówka z marchewki i pora, kompot wieloowocowy/woda,
– Jogurt naturalny, chałka z masłem
Alergeny – 1,7,9
Poniedziałek 20.01.2025
– Kawa na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, wędlina bez konserwantów, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, papryka kolorowa, kalarepa, herbata malinowa z miętą, banan, migdały
– Zupa brokułowa z ziemniakami i mięsem, włoszczyzną i natką pietruszki.
– Makaron pełnoziarnisty z sosem jogurtowym i musem owocowym, kompot wieloowocowy/woda
– Kanapki z chleba orkiszowego z masłem, pastą z fasoli, jajka i suszonych pomidorów, napój z cytryną i imbirem
Alergeny – 1,3,7,9
Wtorek 21.01.2025
– Płatki owsiane bez glutenu na mleku, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, serem żółtym, bułeczki grahamki z masłem, sałata lodowa, pomidorki, rzodkiewka, herbata żurawinowa z miętą, owoc – jabłko,
– Krupnik z kaszy jaglanej, włoszczyzną, natką pietruszki
– Pulpety w sosie chrzanowym z ziemniakami, marchewki mini, kompot wieloowocowy/woda,
– Kasza manna na gęsto z musem owocowym, mandarynka
Alergeny – 1,3,7,9
Środa 22.01.2025
– Płatki orkiszowe na mleku, kanapki z chleba razowego z masłem, pastą twarogową, bułki z ziarnem i masłem, kolorowa papryka, pomidorki cherry, ogórek zielony, herbata truskawkowa, owoc – banan, jogurt naturalny z rodzynkami,
– Zupa pomidorowa z ziemniakami i włoszczyzną, natką pietruszki,
– Kopytka /wyrób własny/, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy/woda,
– Tosty z serem, lemoniada, mandarynka
Alergeny – 1,3,7,9
Czwartek 23.01.2025 /śniadanie szwedzki stół/
– Kawa Inka na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka kolorowa, serek almette z pomidorami, wędlina bez konserwantów, ser kozi, ser mozzorella, herbata owocowo-ziołowa, owoc – mandarynka,
– Zupa z ziemniakami i cukini, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Gulasz z indyka z warzywami i kaszą bulgur, surówka z czerwonej kapusty z cebulką, kompot wieloowocowy/woda
– Rogalik z masłem, mus truskawkowy
Alergeny – 1,3,7,9
Piątek 24.01.2025
– Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, jajko na twardo, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, ogórek zielony, rukola, herbata owocowo-ziołowa, banan
– Zupa krem z fasoli z włoszczyzną i natką pietruszki.
– Ryba po grecku z ziemniakami, surówka z białej kapusty z marchewką i kukurydza, kompot wieloowocowy/woda
– Jogurt naturalny, pół bułeczki grahamki z dżemem Alergeny – 1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.