JADŁOSPIS 22-26.05.2023
Piątek 02.05.2023
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba indyjskiego z masłem*, szynka wiejska, bułki z ziarnem i masłem*, sałata, ogórek zielony, pomidorki, biała rzepa, herbata malinowa z miętą, owoc – banan,
– Zupa botwinka z jajkiem* i włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryba duszona z ziemniaki, surówka wiosenna, kompot wieloowocowy.
– Jogurt naturalny* z rodzynkami, bułka z masełkiem*
Alergeny – 1,3,4,7,9
Poniedziałek 05.06.2023
– Płatki ryżowe na mleku*, kanapki z chleba orkiszowego z pastą twarogową* z avocado, bułki grahamka z masłem, sałata lodowa, pomidorki, cherry, papryka, herbata owocowo-ziołowa, owoc – jabłko, jogurt naturalny z rodzynkami
– Zupa kapuśniak z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Zapiekanka makaronowa z cukinią i ziołami, surówka z pomidorków cherry z cebulką, kompot wieloowocowy
– Kanapki z chleba żytniego z masłem*, kiełbaska żywiecka, ogórek zielony, lemoniada
Alergeny – 1, 7,9
Wtorek 06.06.2023
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem, bułki grahamki z masłem, serek na słodko*, herbata wieloowocowa,
– Owoc – banan,
– Zupa kalafiorowa z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Kaszotto z mięsem i warzywami, surówka z kiszonego ogórka z jabłkiem, kompot wieloowocowy
– Surówka z marchewki i jabłka, pieczywo z masłem
Alergeny – 1, 7,9
Środa 07.06.2023
– Płatki owsiane na mleku*, kanapki z chleba żytniego z siemieniem, masłem i serem żółtym*, bułki z ziarnem i masłem, mix warzyw, pomidorki, ogórek zielony, sałata lodowa, herbaty truskawkowa z miętą,
– Owoc – arbuz
– Zupa krem z zielonego groszku, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Warzywa na patelnię z filetem z indyka, kompot wieloowocowy,
– Chałka z masłem*, jogurt naturalny*
Alergeny – 1,7,9
Czwartek 08.06.2023 BOŻE CIAŁO
Piątek 09.06.2023
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, serek almette* z pomidorami, mix warzyw ogórek, papryka, sałata lodowa, herbata truskawkowa z melisą, owoc – jabłko
– Zupa ogórkowa z ryżem, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Kotlet z ryby z ziemniakami, sałata lodowa z musem jogurtowym*, kompot wieloowocowy,
– Jogurt naturalny z żurawiną, jabłko
Alergeny – 1,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.