JADŁOSPIS
Poniedziałek 29.04.2024
– Kawa na mleku, kanapki z chleba żytniego z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, kalarepa, papryka czerwona, herbata wieloowocowa z melisą,
– Owoc – jabłko, jogurt naturalny z rodzynkami
– Zupa ogórkowa z ziemniakami z włoszczyzną, natką pietruszki,
– Kaszotto z kolorowymi warzywami, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy/woda,
– Tosty z serem, herbata z cytryną
Alergeny – 1,7,9
Wtorek 30.04.2024
– Kawa na mleku, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, pasta serowo – jajeczna ze szczypiorkiem, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, kolorowa papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata wieloowocowa z miętą, owoc – banan,
– Zupa krupnik, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryba z pieca z ziemniakami z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, kompot wieloowocowy
– Kanapki z chleba indyjskiego z masłem, szynką wiejską, ogórkiem zielonym, herbata z cytryną
Alergeny – 1, 7,9
Środa 01.05.2024 Święto Pracy
Czwartek 02.05.2024
– Kawa na mleku, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, ser żółty, bułki grahamki z masłem, kolorowa papryka, herbata malinowa z miętą, owoc – jabłko,
– Zupa pomidorowa z ziemniakami i mięsem, włoszczyzną, natką pietruszki
– Makaron z truskawkami i sosem jogurtowym, kompot/woda
– Jogurt naturalny z rodzynkami, wafle kukurydziane
Alergeny – 1,7,9
Piątek 03.05.2024 Święto Konstytucji 3 Maja
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.