Jadłospis
Piątek 27.01.2023
– Kakao na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem, pastą z jajka* i sera żółtego*, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka, rukola, herbata owocowo-ziołowa, banan
– Zupa grochowa krem, włoszczyzną i natką pietruszki.
– Kotlet z ryby* z ziemniakami, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką, kompot wieloowocowy/woda
– Jogurt naturalny, pół bułeczki grahamki z powidłami śliwkowymi Alergeny – 1,3,7,9
Poniedziałek 30.01.2023
– Kasza manna na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem i pastą twarogową*, bułki grahamki z masłem, kolorowa papryka, sałata lodowa, pomidorki cherry, papryka, herbata malinowa z miętą, owoc – jabłko,
– Zupa zacierkowa z ziemniakami, włoszczyzną* i natką pietruszki,
– Ryż brązowy z prażonym jabłkiem i musem jogurtowym, kompot wieloowocowy/woda,
– Kanapki z chleba żytniego z masłem i pastą z ciecierzycy z marchewką i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną.
Alergeny – 1,3,7,9
Wtorek 31.01.2023
– Kakao na mleku*, kanapki z chleba orkiszowego z masłem, paróweczki stówki, bułki grahamki z masłem, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidorki cherry, papryka, herbata truskawkowa z melisą,
– Owoc – banan,
– Zupa barszcz czerwony z jajkiem*, włoszczyzną* i natką pietruszki,
– Kotlet mielony* z ziemniakami, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy,
– Jogurt naturalny z rodzynkami, herbatniki
Alergeny – 1,7,9
Środa 01.02.2023
– Płatki jaglane na mleku*, kanapki z chleba żytniego z siemieniem, masłem i pastą jajeczną* ze szczypiorkiem, bułki z ziarnem i masłem, mix-warzyw sałata lodowa, pomidorki cherry, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata żurawinowa z miętą, owoc – melon,
– Zupa kapuśniak z ziemniakami, włoszczyzną, natką pietruszki
– Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, filetem z indyka, brokułem i ziołami, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy/woda
– Kasza manna na gęsto* z musem z truskawek / wyrób własny/
Alergeny – 1,7,9
Czwartek 02.02.2023 / śniadanie – szwedzki stół/
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba żytniego z masłem, bułki grahamki z masłem, ser żółty*, ser kozi, łosoś wędzony, szynka bez konserwantów, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, rukola, papryka, herbaty wieloowocowa, banan, jogurt naturalny,
– Zupa barszcz biały z ziemniakami, włoszczyzną i natką pietruszki,
– Kaszotto z kolorowymi warzywami, ogórek zielony, kompot wieloowocowy,
– Kanapki z chleba razowego z masłem, szynka biała, papryka, herbata z cytrynką.
Alergeny – 1,7,9
Piątek 03.02.2023
– Kawa na mleku*, kanapki z chleba razowego z masłem i serkiem almette z pomidorami, bułki z ziarnem i masłem, mix-warzyw sałata, pomidorki, ogórek zielony, herbaty żurawinowa z melisą, owoc – nektarynka
– Zupa krem z czerwonej soczewicy z włoszczyzną i natką pietruszki,
– Ryba duszona z ziemniakami, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, jabłka, kompot wieloowocowy,
– Chałka z masłem, mleko*
Alergeny – 1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny oznaczone *
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy.Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.